Biomimicry

Van de natuur kunnen we heel wat leren!

Door wat al eeuwen lang in de natuur bestaat te observeren, uit te pluizen hoe het werkt en trachten te imiteren, worden innovatieve producten op de markt gebracht.

Het meest gekende voorbeeld (en trouwens al een oud) is de ontwikkeling van velcro, ofte klittenband.  Dit werd ontworpen door een Zwitser die zich afvroeg waarom klit bleef hangen in de pels van zijn hond…

Een recent voorbeeld is het onderzoek naar wespen.  Men heeft aan de universiteit van Tel-Aviv vastgesteld dat wespen zonlicht opnemen net zoals onze zonnepanelen.  De donkere delen vangen het zonlicht op en kaatsen die op de gele delen.  Die gele delen bevatten de stof xanthopterin waarvan men weet dat die kan fungeren als een organische zonnecel.

Biomimicry wordt ook toegepast in de architectuur (bv onderzoek naar de zelf regulerende temperatuur in termietenheuvels) en in de landbouw (permacultuur).

Het woord biomimicry is ontstaan vanuit de Griekse woorden bios, leven en  mimesis, imiteren.

One Response to Biomimicry

 1. Bart Creemers says:

  Leuk onderwerp Franky! Dit maakt nog maar eens duidelijk waarom biodiversiteit, het behoud van ecosystemen en soorten die ze bevatten nodig zijn.

  Een inspirerend filmpje dat hierbij hoort: http://www.ted.com/talks/lang/dut/janine_benyus_biomimicry_in_action.html

  Nog een mooi voorbeeld van ‘biomimicry’ dat ik op dezelfde website vond: http://www.ted.com/talks/robert_full_learning_from_the_gecko_s_tail.html. In dit geval ‘Biomechanics’. Alleen weet ik niet de ‘toepassing’ hiervoor zal zijn, maar wel doodgewoon leuk.

  Die hele Ted website staat echt vol met insprerende filmpjes. Pas op: verslavend!!

  Jouw hele blog vind ik ook wel moeilijk om over te slaan. Blijven posten!

  Nog een woordje vanuit mijn achtergrond (natuurstudie): Het woord ‘mimicry’ wordt eigenlijk op zich al lang gebruikt in de biologie, al gaat het meestal om het overnemen van de vorm van een andere soort (om te lijken op een andere soort omdat dat voordelig is voor de overleving), dan echt de functie die wordt nageaapt. Bv: Waarom lijken veel soorten zweefvliegen op wespen? google it!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: