Creating Shared Value

Creating Shared Value (CSV) gaat nog een stap verder dan Corporate Sustainable Responsability (CSR).  Bij veel bedrijven zien we dat CSR naast de gewone bedrijfsvoering staat, er als add-on wordt bijgenomen omdat het moet  of omdat het goed staat.   Als ze trouwens al met CSR bezig zouden zijn.

CSV zet waardecreatie voor álle stakeholders voorop, als centrum van het zakendoen, en niet het korte-termijn winstbejag. 

Voorbeelden legio:

  • Nestlé met zijn Nespresso gamma: vele koffieproducenten zitten in een vicieuze cirkel van slechte kwaliteit, dus slechte opbrengsten, dus …  Nestlé leert lokale koffieboeren aan hoe een duurzaam product op de markt te zetten, geeft leningen, …  op deze manier heeft de gigant een zekere inflow van degelijke koffie, én helpt de lokale bevolking.
  • Johnson & Johnson dat massaal investeert in welness programma’s voor hun werknemers en daardoor $250 miljoen uitspaart aan ziektekosten.
  • Barack Obama die in zijn State of the Union zegt dat olie de brandstof voor het verleden is, en massaal wil gaan inzetten op hernieuwbare energie. 

Op deze programma’s bestaat natuurlijk kritiek, het is natuurlijk goed dat NGO’s en dergelijke een oogje in het zeil houden.  Ik blijf er bij dat het goed is dat eenieder zijn steenje bijdraagt, groot en klein.

Deze vorm van bedrijfsvoering wordt deze maand uitvoerig beschreven in de Harvard Business Review in het hoofdartikel van Michael Porter.  Zoals Jan me vertelde is HBR een schitterende (niet zo dure) investering: je blijft bij met nieuwe trends in de bedrijfswereld.  Die trends gaan meer en meer over ethisch onderemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: