Grassroots Initiatives

De ‘grassroots’ worden in het Engelstalig politieke jargon nogal meesmuilend bestempeld als “the ordinary people as distinct from the active leadership of a party or organization”, dus zij die aan de wortels (de basis) van een organisatie of een samenleving staan, zonder dat ze iets in de pap hebben te brokken.

Indien zo’n mensen initiatief nemen en zich organiseren, dan krijg je krachtige maatschappelijke bewegingen.  Als je de mensen aan de basis niet au sériux neemt, dan kan je dingen krijgen zoals die aan het gebeuren zijn  in Egypte, Tunesië, of baardgroeifenomenen in België bij het uitblijven van een regering.

Wat opvalt bij zo’n bewegingen is het druk gebruik van ‘social media’ zoals facebook, foursquare, waarmee men makkelijk mensenmassa’s kan mobiliseren.

Het faken van grassroots initiatives noemen we astroturfen, genoemd naar een artificiële commerciële grassoort.  In realiteit wordt de agenda gecontroleerd door een ‘klassieke’ beweging, maar men doet het voor alsof het individuen zijn die hun eigen mening uiten.

Ik vermoed (maar kan het nog niet staven) dat grassroots initiatives ook staat voor ‘commerciële’ activiteiten die vanuit de basis komen.   Aangezien Art Decoo 2.0 een interactieve site wil zijn, lanceer ik hier een oproep naar voorbeelden!

Al jaar en dag staat er onderaan mijn mails ‘de wereld is aan het veranderen, als je goed luistert kan je het horen’.   Ook goesting om mee te doen???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: