Cradle to Cradle

Van wieg naar … wieg, want in de natuur is afval weer voedsel voor iets anders.

Aan dit concept zijn de namen Bill McDonough en Michael Braungart verbonden, zij onderzoeken hoe door middel van duurzame productontwikkeling we kunnen voorzien in onze noden zonder die van de toekomstige generaties te hypothekeren.

Bij de klassieke Life Cycle Analysis tracht men het negatieve in toom te houden, er voor zorgen dat het product van wieg (ontwerpen) tot graf (afdanken)  zo weinig mogelijk negatieve impact heeft.

Het klassieke recycleren is meestal downcycling, het product verliest zijn oorspronkelijke waarde.  Bij C2C trachten we te evolueren naar upcycling, waarbij het ‘afgedankte’ product perfect kan herbruikt worden voor iets dat beter is.  Hier gaan we dus van eco-efficiëntie naar eco-effectiviteit, want bij klassieke recyclen komen er veel nog niet-zo-propere producten vrij.

Als je goed kijkt naar het logo bovenaan, dan zie je een (r) : wil je je product C2C noemen zonder problemen te hebben, dan heb je toestemming nodig van de mensen achter het concept, zij onderzoeken of het volgens de regels van hun kunst verlopen is.

Onder andere deze producten hebben de procedure doorlopen:  de wegspoelbare luiers, of de heerlijk zittende bureaustoelen van Herman Miller.

En om zelf de daad bij het woord te voegen is het boek ‘cradle to cradle’ niet van papier maar van een biologisch afbreekbaar kunststof dat na een eenvoudig proces opnieuw als glossy, helderwit papier kan worden gebruikt. Ook de inkt wordt gescheiden en kan opnieuw als inkt dienstdoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: