Chaordische pad

Het ontstaan van de VISA kaart is nauw verbonden aan de ontwikkeling van wat men nu noemt het Chaordische Pad.

Dee Hock wist het management van Bank of America er van te overtuigen hun BankAmericard idee uit handen te geven.  Dit is het ontstaan van wat we nu kennen als het VISA imperium.  Toen hij in contact ging met alle stakeholders wist geen één van hen waartoe het hen zou leiden, ze konden wel het eindproduct omschrijven zonder een finale oplossing te hebben.  De principes werden uitgezet, niet de procedures.  Trouwens, momenteel verzanden veel bedrijven en organisaties in een té veel aan procedures, en wordt het kind met het badwater weggesmeten.

Het Chaordische pad is gebaseerd op de natuur, de levende systemen: de natuur groeit en bloeit zonder finaal plan.  Dit pad zoekt een balans tussen chaos en orde:

  • Te veel chaos leidt tot apathie, dit noemen we chamos, destructieve chaos.
  • Te veel orde leidt tot controle fetisjisme, met weer apathie als gevolg.

Het komt er dus op aan een balans te vinden tussen het individuele en het collectief, vertrekkende van een vraagstelling (hoe kunnen we een goed geldsysteem ontwikkelen) en een minimale structuur (primaire stakeholders) .

Het ontstaan van een nieuwe reeks kantoormachines van Xerox is ook op deze manier gebeurd: het Zero to Landfill project.

Mensen die dit pad bewandelen balanceren continu tussen die twee, om dan op een pad te komen en voluit te gaan staan in het ‘niet weten’: we kennen de finale oplossing nog niet, maar we hebben er een idee van.  Al wandelende op het pad ontvouwt het zich.

Vol vertrouwen  (wat in het begin niet makkelijk is) in het ‘niet weten’ gaan staan is heel generatief, de ideeën beginnen op te borrelen.  Door gewoon aandacht te geven aan wat is (bvb via mindfulness) kunnen we komen tot zinvolle actie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: