Boer, let op uw kippen…

Onlangs kreeg ik een vakblad in handen waar een interview in stond rond een nieuw soort leiderschap in een bedrijf.

De persoon getuigde hoe belangrijk het is dat de manager zich kan verbinden met zijn mensen, en dat bij de jaarlijkse evaluatiegesprekken men ook dient te scoren op leiderschap.

Ik stuurde dit artikel door naar iemand met een mooie functie die ik ken op dat bedrijf, die mensen evalueert en zelf ook geëvalueerd wordt.  Die persoon was ‘blij’ op deze manier te vernemen hoe de beoordelingen vanaf nu verlopen.  Mooi staaltje van verbindend leiderschap, niet? (lees dit zinnetje met een cynische ondertoon aub)

Een van de basisprincipes van Maatschappelijk Verantwoord Communiceren is correcte communicatie, zeker en vast naar de eigen werknemers toe.  Doe wat je zegt, en zeg wat je doet. Let er ook op dat als je deze regel toepast, je eigen mensen het als eerste weten, dat ze dat niet via de pers moeten vernemen!  Een zweem van greenwashing is gauw geschapen!

Einstein zei ooit ‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.‘.  Dit geld ook in het bedrijf waar ik van sprak: als je iets nieuws in de wereld wil zetten, dan kan je dat niet doen op dezelfde manier als je het vroeger placht te doen.  Als je participatief leiderschap beoogt, dan dient de manier waarop je dat tracht in de wereld te zetten ook via het grassroots principe te zijn (wel met duidelijke krijtlijnen van het management natuurlijk).  Als er een nieuwe manier van menselijk leiderschap wordt beoogd, dan doe je dat ook best via verbinding, niet via de pers…

Bruce Springsteen is een begenadigd artiest en een groots leider.  Hij stond in de spotlights, maar hij had een leuze: <<Nobody wins unless everybody wins>>.

Voor al die mensen die er ‘alleen’ voor staan heb ik een riem onder het hart, een ode aan die mensen die het har(t)(d) nodig hebben, van de Boss himself: mag het met een vleugje human touch?.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: