LEED

‘Leadership in Energy in and Environmental Design’ , daar staat deze afkorting voor. 

Het is een certificeringssysteem voor ‘groene’ gebouwen, ontworpen door de USGBC, de U.S. Green Building Council, waarbij het ontwerpen van gebouwen vanuit verschillende ooghoeken wordt bekeken.

Het is de bedoeling dat bij het ontwerpen en bouwen rekening wordt gehouden met

  • Energie(besparing)
  • Waterverbruik
  • CO2 uitstoot
  • Kwaliteit de leefomgeving in het gebouw
  • Kwaliteit van het milieu rond het gebouw
  • Gebruik van grondstoffen
  • Impact op de omgeving

Het ontstaan van deze norm is ook vermeldenswaardig:

In 1996 brengt Jim Hartzfield een tiental mensen samen, om een gebouw  als volledig systeem te zien, samen met het land eromheen, hoe het water gebruikt, hoe het bereikbaar is,…   Om dit zo te kunnen doen had men vanuit verschillende invalshoeken expertise nodig.   Men begon informatie te puren uit de collectieve intelligentie.  Daardoor duurde het lang, maar het resulteerde in een sterke groep met een gemeenschappelijke visie.

Vier jaar lang heeft dit vrijwilligerswerk geduurd, tot men in 2000 naar buitenkwam met een skelet van  5 punten waar men vanuit vertrok voor een eerste certificeringssysteem. Dit werd dan gedurende 9 maanden getoetst op bestaande gebouwen en op deze manier verder verfijnd.

Tussen 2000 en 2007 hebben wereldwijd 7500 gebouwen een certificaat gehaald.

Nu werken architecten, projectontwikkelaars, ingenieurs, leveranciers, eindgebruikers, consultants, … van in het begin samen om voor nieuwe gebouwen de norm te halen, de meerkost van een gebouw dat voldoet aan de normering wordt geschat op 1.8%.

Op en top de kracht van co-creatie via het chaordische pad

Nu nog geen verplichting, maar reeds gebruikt over de hele wereld.  Wordt nu meer en meer gebruikt, en de meerkost van een gebouw dat voldoet aan LEED-certificering is een meerkost van ongeveer 1.8 procent…

 

In België heeft Janssen Pharmaceutica de primeur: eind 2010 werd in Geel de nieuwe proeffabriek geopend, deze nieuwe Chemical Development Pilot Plant (CDPP) is het eerste LEED erkende gebouw in België, en tevens de eerste chemische fabriek in Europa die deze certificatie krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: