Bezieling via duurzaamheid

Coaching: het beste in een mens naar boven halen, op zijn ritme, door de mens zichzelf te laten ontdekken.

Daarom dat ik zo graag naar Michelangelo verwijs: volgens hem zit het beeld al in het marmer, het enige wat je als beeldhouwer dient te doen is het overtollige wegkappen.

Er zijn verschillende niveaus in het coachen, en daarvoor verwijs ik graag naar mijn leermeester Rudy Vandamme:

  • Project Coaching
  • Identiteits  Coaching
  • Coaching op het niveau van zelfsturing
  • Transitie Coaching

Een goed coachingstraject omvat de eerste 3 sporen indien je wil dat je je klant (coachee genaamd) op een duurzame manier zijn weg verder zet op weg zetten.

Project Coaching

Samen met de coachee bekijken we hoe het nu gaat (de Huidige Toestand) en wat hij/zij écht wil (Gewenste Toestand).  Eens we die zaken zuiver hebben gekregen, kunnen we een stappenplan uitwerken om van de éne toestand naar de andere over te gaan.  We trachten dit zo haalbaar en duurzaam mogelijk te doen, en zorgen er voor dat elke stap wordt verankerd via een feest, want feesten is plezant, en zorgt voor een duidelijk afgebakend moment.

Identiteits coaching

Het komt vaak voor dat de coachee al verschillende keren gepoogd heeft iets te verwezenlijken, maar dat hij er niet in slaagt, hij zit in een verstrikking.  De kans is dan groot dat de persoon (onbewust) botst tegen zijn waarden, overtuigingen of wie hij is of denkt te zijn.  Het loont dan niet alleen het project, maar zorgzaam de persoon in kaart brengen en daar mee aan de slag te gaan.

Zelfsturing

De beste coach is de coach die zichzelf overbodig maakt.  We werken dus als ontwikkelingsgericht coach ook graag aan de zelfsturing: “Geef een arme een vis en hij heeft een dag te eten. Leer hem vissen en hij eet zijn hele leven”.  Dit vraagt natuurlijk meer werk, vergt meer tijd, maar als je als coach om je klant bekommerd bent, en niet om je portemonnee, dan ben je hier ook mee bezig: je zorgt dat je coachee geen afhankelijkheidsrelatie met jou onderhoud.

Het laten samenvloeien van deze 3 stijlen van coachen is wat ik duurzaam coachen noemen, of bezieling via duurzaamheid.  ‘Bezielen’ omdat we trachten op een respectvolle, attractieve, begeesterende manier met de mens om te gaan.  ‘Bezielen’ omdat we trachten de coachee goesting te doen krijgen zijn lot in eigen handen te nemen.


Bezieling naar duurzaamheid, dat is wat Rudy in zijn vorktraining het ‘vierde spoor’ noemt:

Het groter geheel

Onze tijd kent een grote behoefte aan hoop, perspectief en zingeving” zegt Leo Bormans, schrijver van het World Book of Happiness.  Het is daar dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en de Transitiebeweging een (niet hét) antwoord wil aan geven.  Samen met de coachee kunnen we dus ook op zoek gaan naar wat hem passioneert, waar en hoe hij de wereld een positieve draai kan geven.

Over bezieling naar duurzaamheid volgt later nog meer.

Dit alles is natuurlijk maatwerk, maar op deze manier liefdevol & bezield werken kan de wereld veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: