Transition Towns

Een tweetal jaren geleden werden wij, enkele transitie pioniers,  gevraagd om mee te wereken aan een uniek crowdsourcing project: het vertalen van het transitiehandboek naar het Nederlands.

Maar wat is nu de Transitiebeweging?

Transitie is een beweging gestart in het Engelse dorpje Totnes door Rob Hopkins in het jaar 2005.  Hij vertrok vanuit 3 basisopmerkingen

  • Piekolie : de olie (en alle andere grondstoffen) zijn eindig, en we zijn er aan verslaafd.
  • Er is naar het schijnt iets aan de hand met ons klimaat
  • Vroeger was er sociale druk, sociale controle, nu is er sociale ontrafeling

Met die gedachte wou Rob lokaal dingen gaan doen, in zijn woonplaats.  Ondertussen zijn er wereldwijd al heel wat initiatieven.

Vertrekkende vanuit de 3 problematieken zijn transitie-initiatieven groepen van mensen in dorpen, steden, gehuchten die dingen doen met de volgende zaken spelregels:

Volgens mij is er duidelijk een link met CSR 2.0, ooit zullen die elkaar raken.

U wenst nog concreter?  Met een paar mensen bezielen we Transitie Bierbeek, het is een echt vliegwiel : we hebben heel veel tijd & energie gestoken in het laten groeien van een toffe bende, hebben hier en daar wat dingen gedaan, en nu komen mensen naar ons toe met voorstellen om dingen te doen, om ideeën verder uit te werken.

Binnenkort starten we met een werkgroep Bakovens, waarschijnlijk met een werkgroep Hout (om samen hout dat moet verdwijnen uit bossen aan te kopen), een werkgroep LETS.

Een tweetal weken geleden deed ik inkopen in de Fnac in Leuven.  Ik liep naar de stand ‘actualiteit’.  Wat stond daar tentoongesteld?  ‘Ons’ transitiehandboek, Cradle tot Cradle, Terra Reversa, Story of Stuff, …

<<De wereld is aan het veranderen, als je stil bent en aandachtzaam luistert, kan je het horen>>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: