Consumanderen

Ik ben een materialist, ik weet het.  Daarom hou ik ook meer van de term consumanderen (anders gaan consumeren) dan van consuminderen (minder gaan consumeren) als reactie op het ongebreideld consumeren en de dito wegwerpcultuur. 

Cradle to cradle gaat nog een stap verder door te zeggen dat de wereld kan gered worden door net méér te gaan consumeren, zo ver wil ik niet gaan.

Hoe kan je dit als consument doen?  Door mee te doen aan ‘dagen zonder vlees‘, door wat meer fair trade te gaan kopen, door te letten op de energieklasse van nieuwe apparaten, door te trachten producten aan te kopen van firma’s die duurzaam werken, gewoon, door alert te zijn…  Natuurlijk is het goed dat je je telkens de vraag stelt of je het product wel nodig hebt, maar dat is aan elkeen om voor zichzelf uit te maken…

Sommige organisaties (al dan niet met nobele bedoelingen) trachten zelfs consumenten daartoe op weg te zetten:

Bijzonder is wat Unilever tracht te doen met hun duurzaamheidsplan:  ze willen niet alleen voor zichzelf normen opleggen, maar willen ook de consument mee betrekken in hun verhaal.

Ze willen er zelfs zo ver in gaan dat het slagen van de bedrijfsdoelstellingen afhankelijk wordt van bijvoorbeeld het verminderd waterverbruik bij de consumenten…  Unilever is er zich van bewust dat hun producten125 miljard keer per jaar gebruikt worden om de was te doen, dat zij dus impact kunnen genereren.  Zo ontwikkelen zij nieuwe soorten wasmiddelen die minder water nodig hebben én informeren ze de klanten hoe én welk product best te gebruiken.

Dit is slechts een van de denkpistes van de firma: ze willen verantwoordelijkheid nemen van de gehele cyclus van hun producten, ook nadat ze de fabriek verlaten hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: