Het Gemeen

<< Het gemeen was de laagste van vier standen (bevolkingsgroepen) in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden ten tijde van de Gouden Eeuw (1600 – 1700). De toenmalige maatschappij kon grofweg verdeeld worden in regenten, de gegoede burgerij, de kleine burgerij en het gemeen. Het gemeen was de laagste en armste bevolkingsgroep. Vaak moesten zij bedelen of stelen om te kunnen leven. >>.  Zo leert Wikipedia ons.

Met ‘het gemeen’ als vertaling van ‘The Commons’ wordt iets helemaal anders bedoeld, iets in de trend van ‘het gemeenschappelijke’.

Kunnen we patent nemen op het DNA?  Kan je zomaar stukjes maan verkopen? Moeten wij, als we een groots opgezette picknick in een Brussels park willen organiseren, daarvoor toelating vragen?  Moeten wij, als we een stukje muziek neuriën, daar toestemming voor vragen aan Sabam?  Jonge mensen die te lang op openbare plaatsen rondhangen worden als probleem ervaren en zorgen voor een onveiligheidsgevoel.  We slaan door…

Het is natuurlijk zo dat ‘gemeenschappelijke goederen’ goed moeten beheerd worden, indien dat niet gebeurd krijg je verrijking van een klein groep personen op korte termijn, en nefaste gevolgen op lange termijn.  Op die manier krijg je ‘the tragedy of the commons’.

Het is dus weer een medaille die twee kanten heeft…

Je ziet hier en daar toffe/hoopvolle initiatieven naar boven komen: guerilla tuinieren vanuit de transitiebeweging, the commonsblog, de denktank rond Silke Helfrich , de Creative Commons licentiemethode waarbij men op een legale manier ‘dingen’ kan gebruiken en aanpassen (men spreekt dan over Copy Left ipv Copyright) , de kennis die via Wikipedia aan iedereen wordt gegeven (en met een grote accuraatheid…)

La société au pluriel…

One Response to Het Gemeen

  1. Geweldig bericht. Echt genoten van het lezen van uw blog posts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: