De Weg ontvouwt zich al Gaande

Michael Porter is een gerespecteerd man, iedereen die een businessplan opmaakt zal vroeg of laat geconfronteerd worden met bepaalde van zijn principes, het vijfkrachtenmodel moet je gewoon in ogenschouw nemen.

Laat net die man iets willen gaan doen om de wereld te verduurzamen, via Creating Shared Value, een inspirerend artikel in de Harvard Business Review.  Schitterend vind ik het, mensen met gezag, met impact die van zich laten horen, die de duurzame kaart trekken.

Moet natuurlijk een ander gezaghebbend tijdschrift, the Economist,  kritiek uiten.  De ideeën van Porter zijn nog niet rijp zegt men, ze zijn niet haalbaar, …  In het artikel lees ik alleen maar kritiek en een vleugje cynisme.  Hoe makkelijk toch kritiek te geven, en zelf niets aan te bieden.

Blaffende honden bijten niet, zeggen ze.  Het zijn meestal kleine keffertjes die blaffen, omdat dat het enige is dat ze hebben om zich te verdedigen, en dat ze kunnen.  Ik maak graag de vergelijking met agressieve mensen.  Ze hebben nogal vaak entwa te verbergen, durven zich niet te tonen.

Porter durft zich tenminste kwetsbaar op te stellen, hij ontvouwt zijn ideeën voor ze matuur zijn (alhoewel), hij gooit op die manier zelfs zijn inzichten te grabbel, hij brengt ze in het gemeen.

In woelige tijden ontvouwt de weg zich al gaande.  Trouwens, misschien is de weg belangrijker dan het doel?

Onnodig op een hobbelige weg het stuur krampachtig vast te houden.  Het rijdt veiliger en vlotter met het stuur losjes in je handen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: