Club van Rome

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen lijkt misschien wel nieuw, en het is inderdaad zo dat het de laatste jaren als concept ingeburgerd geraakt.  Eindelijk zou ik zo zeggen, want er is al een lange weg afgelegd om People Planet Profit in ons vizier te krijgen. 

Het verhaal begint met een aantal wetenschappers die beginnen te debatteren over duurzaamheid in 1968, ze komen voor het eerst formeel samen in Rome.  Hun bekendste wapenfeit is hun rapport ‘Limits to Growth’ van 1972, in dat werk werd voor het eerst het verband gelegd tussen de economische groei en de gevolgen hiervan voor het milieu.  Tevens werd fijntjes opgemerkt dat de grondstoffen een eindig gegeven zijn.

Om het rapport te maken heeft men alle toenmalige gegevens in een computermodel gestopt, en daarmee een voorspelling gemaakt voor de toekomst.  De resultaten waren een doemscenario en werd met veel scepsis onthaald omdat computermodellen ook zo hun beperkingen hebben…

Voor of tegen het rapport, doemscenario of niet, het rapport heeft er voor gezorgd dat het milieuvraagstuk op de politieke agenda geraakt is.

Deze denktank is nog steeds actief, en werkt nu met clusters van wetenschappers rond 5 grote thema’s

  • Milieu en hulpbronnen, waar men nadenkt over de waterproblematiek, peak oil, klimaatsverandering en ecosystemen.
  • Globalisatie, we zijn allemaal met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk, maar de verdeling is niet eerlijk.
  • Ontwikkeling van de wereld, hoe kunnen we duurzaam verder blijven doen, kijken naar de bevolkingsexplosie én de armoede aanpakken.
  • Sociale transformatie, willen we de wereld in transitie krijgen, dan moeten het huidig gedrag en de heersende waarden onder de loepe genomen worden.
  • Vrede en veiligheid, momenteel vervreemden we van elkaar, wat resulteert in polarisatie, conflicten en geweld.  Hoe kunnen we aan vrede, gerechtigheid en solidariteit werken om zo de wereld in een nieuw elan te krijgen.

Deze clusters staan natuurlijk niet los van elkaar, er wordt voldoende aandacht besteedt aan het overkoepelende van het verhaal via een aparte cluster die de verwezenlijkingen van de 5 basisclusters systemisch bekijkt.

De Club in zijn huidige vorm heeft een tachtigtal leden, een van hen is de Belg Gunther Pauli, de man die aan de wieg van Ecover staat.  Deze duizendpoot (hij schrijft ook kinderboeken) heeft in 1994 het ZERI opgestart (Zero Emissions Research and Initiatives) dat kenniscentra stimuleert om onderzoek te doen naar duurzame productiemethoden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: