Our Common Future / Brundtland Rapport

Nadat via De Club van Rome de intelligentsia zich over een duurzame wereld hadden uitgesproken, was het in 1983 de beurt aan de politiek.  Premier Brundtland van Noorwegen leidde toen de World Commission on Environment and Development (WCED) van de Verenigde Naties.  Deze commissie boog zich over de versnellende teloorgang van de natuurlijke rijkdommen en van de leefomgeving, en de consequenties daarvan voor de economische en sociale ontwikkeling.

In 1987 leidde dit tot het rapport ‘Our Common Future’, ook gekend als het Brundtland rapport, hetwelk realistische voorstellen wou formuleren om deze problematiek op te lossen, en er zo voor te zorgen dat de (menselijke) vooruitgang duurzaam kan gebeuren zonder de rijkdommen voor de toekomstige generaties in het gevaar te brengen.

Een van de verwezenlijkingen van deze commissie is een ‘standaard-definitie’ voor sustainable development:

development that meets the needs of the present without compromising
                  the ability of future generations to meet their own needs.

Net als bij de Club van Rome kwam men tot de vaststelling dat de verschillende crisissen waar de wereld doorgaat niet als afzonderlijke problematieken mogen gezien worden, maar moeten beschouwd worden als een groot systemisch geheel.  Er werd nagedacht over:

  • Internationale economie
  • Wereldbevolking
  • Voedselproblematiek
  • Biodiversiteit en ecosystemen
  • Energievoorziening
  • Industriële vooruitgang
  • Verstedelijking
  • Het gemeengoed
  • Vrede en veiligheid

Het puike werk van deze commissie leidde tot het bijeenroepen van de Earth Summit in 1992, en de oprichting van The Commission of Sustainable Development.

Momenteel is Prof. Jan Jonker (van wie ik mijn certificaat overhandigd kreeg)  de gangmaker achter het project Our Common Future 2.0, met een apotheose op 20 mei 2011: een conferentie waar al meer dan 600 mensen voor ingeschreven zijn.  Op deze conferentie worden de resultaten voorgesteld van een 15-tal uitgewerkte thema’s die door teams van 15 tot 20 mensen bij elkaar werden gehersenstormd.

Crowdsourcing om duimen en vingers van af te likken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: