Verbinding als sleutel (tot ondernemen)

Onlangs werd er via studies en andere evenementen (weeral) aangekondigd dat homeopathie en accupunctuur kwakzalverij is.  En als het al enige (placebo-) effect zou hebben, dat het dan komt omdat de behandelaar (ten opzichte van de ‘regeliere’ geneeskunde) tijd een aandacht geeft aan de patiënt. Is dit niet schrijnend?  De reguliere geneeskundig die zich op de borst slaat op deze manier 😉 ?

Daar knelt natuurlijk het schoentje: verbinding.  In een wereld van meten is weten en regelneverij, waar men zelfs ISO 26000 tracht in een certificaat te verpatsen is dit schitterende concept zoek.

Verbinding is moeilijk te omschrijven, definiëren, maar het is volgens mij (kort door de bocht) het  je open stellen, onvoorwaardelijk (?) voor de andere, de wereld, jezelf, en er respectvol mee omgaan.

Deze drie ‘zaken’ zijn volgens mij onontbeerlijk: jezelf, de andere, de wereld.

  • De wereld, die redt zichzelf wel, de vraag is natuurlijk met of zonder het mensdom.  Als wij niet meer respect gaan opbrengen voor deze bron van leven, dan weet ik niet wat er verder zal gebeuren…
  • De andere: wij kennen onze buren niet meer, onze collega’s, de mensen (klanten) voor wie we werken.  Customer Intimacy is geen hol begrip.  Bedrijven die daar op inspelen doen gouden zaken, bedrijven die zorgen voor verbinding tussen de werknemers boeren deugddoend mooi.
  • Jezelf.  Je kan je je pas ten volle verbinden met de andere, de wereld, wanneer je goed zicht hebt op jezelf, wat je sterke kanten zijn, je zwakke.  Mensen die met persoonlijke ontwikkeling bezig zijn maken het zich niet altijd gemakkelijk op korte termijn (we gaan dan wel al eens door de shit), maar op lange termijn is het een deugddoende bezigheid.  Het zijn juist volgens mij deze mensen die degelijk met zichzelf bezig zijn (en dat is geen egoïsme of egocentrisme) , excentrisch kunnen zijn.

Je openstellen vergt natuurlijk moed, jezelf kwetsbaar kunnen/durven opstellen.  Maar mensen die dat doen, bedrijven die daar hun werknemers toe aanzetten (of er voor openstaan), die zitten op een goudmijn. Chief Empathy Officers die hun mensen wisten te inspireren, die zijn mooi door de crisis doorgekomen, en zitten hoogstwaarschijnlijk op rozen voor de toekomst…

Je kwetsbaar opstellen kan zorgen voor mooie verbindende momenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: