Life Cycle Analysis

Je koopt een product, en je betaalt daar een (eerlijke) prijs voor.  Is daar mee de kous af?  Zijn daarmee alle kosten vereffend?

Als je kijkt naar het concept van ‘Life Cycle Analysis’ niet, bij deze ‘Cradle to Grave‘ analyse wordt de totale milieubelasting ven een product berekend, en eventueel ook de de Life Cycle Costing.

Wat zijn de verschillende etappes van een product waar we naar een milieu-effect kunnen kijken?

  • Delven en verwerken van de ruwe materialen
  • Ontwerpen van het product
  • Produceren van het product
  • Distributie
  • Gebruik
  • (Selectieve) inzameling
  • Storten, hergebruiken, recycleren van het product

Life Cycle Thinking tracht hier heel bewust bij stil te staan om de impact zo gering mogelijk te maken.  Dit vergt een samenwerking tussen verschillende actoren in de Supply Chain, en daar knelt al gauw een schoentje.

Heel lang heeft men de nadruk gelegd bij het productieproces, en getracht om dat zo ‘proper’ mogelijk te doen.  Maar wat met transport en gebruik?  Niet voor niets dat Unilever  nadenkt over het gebruik van hun waspoeder.  Een product kan bijvoorbeeld heel milieuvriendelijk geproduceerd worden, maar in het gebruik heel energieverslindend zijn: je verplaatst dus de milieulasten.  Het is dus goed naar het groter plaatje te kijken.

En waarom doen we dit?  Omdat er naar het schijnt klimaatsverandering is, en omdat onze natuurlijk (minerale) bronnen eindig zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: