Faciliteren

Ik heb reeds verteld dat je voor MVO 2.0 veel hebt aan imagneering momenten, maar hoe faciliteer je als coach nu zo een co-creatieve oefening?

Je neemt ruim de tijd om je voor te bereiden, rustig te worden, tot jezelf te komen.  Je maakt je gewoon met de ruimte waarin je gaat werken, je kiest zorgvuldig je plek uit.  Heel belangrijk is het verwelkomen van de hersenstormers, zij zijn het waarmee alles valt of staat.

Eens de werktijd begonnen geef je duidelijk aan wat de opzet is, zet het kader uit.  Dan geef je stem aan de anderen, jij doet (ogenschijnlijk) niets , je geeft bedding, je zet jezelf op de achtergrond.

Je hebt vooral veel geduld, forceert niets.  Het komt meestal traag op gang, wat soms tot frustratie kan leiden (lijden?).  Je doet heel kleine (bijna onzichtbare) interventies, je geeft de vloer aan de deelnemers.  Je dringt vooral je eigen mening niet op (ook al ben je misschien expert in de materie).

En dan plots komt het magische moment, het komt van de grond.  ZALIG!  Eens in de lucht moet je natuurlijk het proces in de bedding blijven houden, met de zachte hand.  Je kan dan zelf ook al eens participeren aan het debat, en jouw visie over de zaak geven.

Het onafwendbare afsluiten dan…  Misschien wel het minst evidente.   Je hebt soms de drang om met de pluimen te gaan lopen, want het is toch dankzij de facilitator dat de oefening gelukt is…  Neen, je blijft wie je bent, rustig op de achtergrond, en dankbaar om wat was.  En als je dankbetuigingen krijgt, dan weet je die ook in dank te aanvaarden, niet weg te wimpelen.

En, voor je zelf, een feestje natuurlijk!!!!!

Vind je deze elementen terug bij de Lonely Boy van de Mnozil Brass?  Een verschil toch denk ik: ik hoop dat ik enthousiaster overkom in het begin…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: