Burgemeestersconvenant

Het Burgemeestersconvenant is de algemene Europese beweging waarin lokale en regionale overheden deelnemen door vrijwillig toe te zeggen de energie-efficiëntie en het gebruik van duurzame energiebronnen op hun grondgebied te verhogen.

Door hun verbintenis beogen de ondertekenaars van het Convenant om de 20% CO2 reductiedoelstelling van de Europese Unie tegen 2020 te behalen en te overtreffen.

In mei 2011 ondertekende Leuven het “convenant of Mayors”. Hierdoor verbond de stad Leuven er zich toe om te voldoen aan de 20-20-20 regel. Dit betekent dat Leuven tegen 2020 minstens 20% van zijn energie uit alternatieve energie zal betrekken en dat de CO2 uitstoot in heel de stad met minstens 20% wordt gereduceerd.

Leuven is pas de 6de stad in Vlaanderen die dit convenant ondertekende, niettegenstaande er reeds 2800 steden en gemeenten in Europa dit hebben onderschreven, vooral in Spanje en in Italië.

Onder fijne impuls van Peter Tom Jones ondertekende  schepen Mohammed Ridouani, namens het stadsbestuur van Leuven, op het klimaatdebat van 24 mei 2011 de belofte om tegen 2030 een volledig klimaatneutrale stad te zijn. Hiertegenover is het convenant nog maar een zeer kleine belofte. Dit “klimaatneutraal zijn” houdt namelijk in dat het energieverbruik in de stad per saldo niet tot uitstoot van CO2 of ander broeikasgassen leidt. Voor elke emissie die nog zal plaatsvinden zal Leuven zorgen voor compensatie. het stadsbestuur zal in eerste instantie het goede voorbeeld moeten geven, maar tevens zullen alle bedrijven en gezinnen in Leuven moeten meewerken om dit ambitieuze plan te kunnen waar maken. De volgende 3 legislaturen zullen hier continu mee geconfronteerd worden.

Om de Leuvense burgers verder te sensibiliseren organiseren verenigingen zoals 11.11.11, Voedselteams, Transitie, Vormingplus, ABVV, Dialoog, … samen met het Stadsbestuur en Cultureel Centrum 30CC een heuse klimaatweek,  12 november wordt dan de tweede editie van het Leuvense Klimaatforum gehouden.   Samen met Transitie Leuven en Transitie Wijgmaal doen wij vanuit Transitie Bierbeek een denkoefening rond energieonafhankelijkheid.

Nog meer info nodig? Bekijk dan de uitnodigende faceboekpagina.

Waarom we het doen?  Om er voor te zorgen dat het klimaat niet nog meer wispelturig wordt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: