Vrijheid van Meningsuiting

offendHet is een heet hangijzer dezer dagen, vrijheid van meningsuiting, en diens afgeleide de fameuze journalistieke vrijheid. Natuurlijk vind ik dat eenieder moet kunnen zeggen wat er te zeggen valt.  Het gaat mij eerder over de manier waarop dit gebeurt. En hier gaan we allemaal, de media incluis, maar al te vaak over de schreef.

Dingen moeten kunnen benoemd worden, absoluut.  Maar wat nu gebeurt is dat we anderen schofferen, anderen (mensen, bevolkingsgroepen) hun waardigheid ontnemen, natrappen.

Het (on)gewenste effect van zulks natrappen, het etaleren van ons groot gelijk?  Dat de andere – als natuurlijk reactie – nog meer in zijn of haar groot gelijk kruipt.  Je zou voor minder.   Men zou beginnen vrezen dat men meer en meer aan het schofferen is dezer dagen.  Kwestie van de andere meer op stang te jagen, zodat de schofferende zich verder kan wentelen in zijn groot gelijk.  Een perverse manier van self fulfilling prophecy, opdat de (verborgen) agenda verder kan worden doorgedrukt.

Laat ons hopen dat vanuit een of andere plek de bezieler van Geweldoze Communicatie, de pas overleden Marshall Rosenberg, wat verbinding en positieve energie naar deze aardkloot stuurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: