Kom van dat dak af

Onze zonnecellen liggen er nu al een paar jaar, de normale levensduur van zonnepanelen bedraagt tussen de 25 en 35 jaar.  Wat dan?

Ik krijg regelmatig de vraag van critici wat er dan mee zal gebeuren, de vragen worden meestal op een bitsige toon gesteld.  Nu ben ik blij dat ik een antwoord kan geven: pvcycle, een internationale vzw die zich specialiseert (nu al!) in het ophalen en verwerken van afgedankte zonnepanelen.

De nu ‘oude’ zonnepanelen werden in de jaren 90 geplaatst, in 2007 werd pvcycle opgericht, ze waren er dus heel vroeg bij, de producenten van zonnecellen die deze organisatie boven de doopvont hielden.  De producenten (nu al 110 aangesloten bedrijven) vonden het niet meer dan logisch een ”zero to landfill‘  project uit te denken voor hun ecologisch product.

In Duitsland staat de recyclagefabriek die voor Europa de verwerking gaat doen.  Alles wordt gescheiden en gerecycleerd: glas, silicium, aluminium en de koperdraad.  Juist met het plastiek weten ze nog niet wat gedaan, maar daar vinden ze ook wel iets op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: