Complementaire economie – LETS

In tijden van crisis groeit de belangstelling voor alternatieve vormen van economie: het verhandelen van diensten en goederen waarbij niet noodzakelijk in harde valuta wordt gerekend.  Mensen hebben hun vertrouwen in het geldsysteem verloren, of kunnen gewoon de eindjes niet meer aan elkaar knopen.

Een goed uitwerkt systeem is LETS,  het Local Exchange and Trade System.  Een LETS groep is een lokaal netwerk van mensen die diensten (en goederen ruilen) die anders door de mazen van het economisch weefsel glippen (wegens te duur, te …) .

LETS is ruilhandel, maar niet één op één: je sluit je aan bij een groep en duidt aan wat je verlangens zijn en wat je zelf kan aanbieden.  De waarde van een dienst wordt binnen het netwerk vastgesteld en afgerekend in een eigen waarde eenheid ter vervanging van het officiële betaalmiddel.  Elke groep heeft zo zijn eigen eenheid:  Stafkes in Sint Niklaas, Birrekes in Bierbeek, Stropkes in Gent, …

Een van de voordelen is dat de ‘economie’ lokaal opgang vindt, en dat is ook een van de speerpunten van de Transitie Beweging (waar men denkt aan Complementaire muntsystemen, zoals de Totnes Pound).  Vanuit het IWT is men momenteel ook aan het nadenken over een complementair systeem.

Er zijn heel wat gelijkenissen tussen Transitie en LETS, volgens mij maken ze beiden deel uit van de groeiende groep van Cultural Creatives.  Het is wel zo dat veel mensen in LETS stappen omdat ze nood hebben om dingen gedaan te krijgen, maar het zich niet kunnen permitteren.  De ecologie en het verbindende komt er dan op een wonderlijke manier beetje bij beetje bij die mensen ook bij.  Zalig!

Een speciale vermelding verdient zeker en vast LETS Sint-Niklaas, dat wordt ondersteund door het stadsbestuur om het sociale weefsel in de stad te versterken.

Omdat er een link is tussen de twee bewegingen werden we vanuit Transitie Bierbeek (samen met Rudy uit Lets Oostende)  op het Lets Vlaanderen Feest in Sint Niklaas uitgenodigd om onze visie op deze verbinding uit te leggen.  Een van werkgroepen die bij ons in Bierbeek gegroeid zijn uit de Transitiebeweging is namelijk een Lets groep, maar het kan ook anders om.

Mijn conclusie voor die dag is duidelijk, we moeten stoppen met het kottekesdenken want we hebben hetzelfde doel voor ogen: zorgen voor een degelijk, veerkrachtig, (economisch) weefsel waar iedereen aan zijn trekken kan komen.  En of dat dit nu gebeurt via transitie, via lets, via…. het doet er voor mij niet toe, als er maar beweging in de zaak komt.

2 Responses to Complementaire economie – LETS

  1. Mooie reflectie! Bedankt voor uw waardevolle bijdrage. Heb veel positieve reacties gelezen op de evaluatieformulieren …

    Leen De Clercq, coördinator LETS Vlaanderen vzw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: